Geheugenverlies
Paardekastanjebladeren
Aesculus hippocastanum Folii
De paardekastanjebladeren bevatten kaempferol, een geelgekleurd flavonoïd, dat verantwoordelijk is voor de herfstkleuren van de paardekastanje.
Recent onderzoek van kaempferol wijst op een nuttige werking in de cognitieve geneeskunde. Het is een flavonoïd met een uitstekende werking bij cerebrale vasculaire insufficiëntie als vasodilatator (verwijden van bloedvaten t.h.v. de hersenen) en zoals alle flavonoïden is het een PDE-remmer ter hoogte van de bloedvaten. De tests met kaempferol zijn veelbelovend, vooral voor verbetering van de geestelijke achteruitgang van het brein zoals bij de ziekte van Parkinson.
Groene thee
Camellia sinensis Folii
Groene thee is een struik die in het wild kan uitgroeien tot een boom, met gladde, glanzende donkergroene blaadjes groeit de groene thee vooral in Indië en China.
De inhoudsstoffen van groene thee zijn polyfenolen (vooral EGCG), methylxanthines(coffeïne) en aminozuren (L-theanine, een aminozuur dat enkel in thee voorkomt).
EGCG verbetert volgens verscheidene studies de cognitieve functies. Het EGCG (epigallocatechinegallaat) o.a. verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen, dit komt erop neer dat onze hersenen dus ook beter zullen werken. De aanwezigheid van L-theanine is vooral belangrijk voor zijn rustgevende eigenschappen maar ook voor de ondersteuning van de cognitieve functies. Daar dat het GABA, serotonine en dopamine in de hersenen doet vermeerderen geeft het een wellnessgevoel, een stemmingsverbetering.
Scharlei
Salvia sclarea L.
Salvia sclarea, ook wel muskaatsalie genoemd is een behaarde kruidachtige plant die inheems is in Zuid-Europa en Zuidwest-Azië.
Scharlei is een tonicum met stimulerende werking bij chronische zwakte te wijten aan constitutie of overwerk. Scharlei verbetert het geheugen en de herinnering, ordent de gedachten en schept inzicht omdat carnosolzuur en genkwanine breinactieve inhoudsstoffen zijn (acetylcholinesteraseremmers).
Niet alleen voor oudere mensen maar ook voor jonge mensen, ondermeer studenten die cognitieve arbeid verrichten.
Jatamansi
Nardostachys jatamansi DC.
Jatamansi is afkomstig uit Noord-Indië en Nepal waar het groeit in het Himalayagebergte tot 5000 m hoogte. Jatamansi heeft een lange traditie voor het centraal zenuwstelsel: tegen stress en zenuwachtigheid, black-outs en geheugenverlies.
Jatamanson stimuleert de productie van serotonine (neurotransmitter van het gemoed) en van acetylcholine (neurotransmitter van het geheugen (in het brein)). Jatamansi verbetert de geestelijke vermogens en is rustgevend.
Recent werd eveneens nardosinon in de Jatamansiwortel ontdekt, dat op een andere, zonodig nog interessantere manier tegen dementie en Alzheimer actief is: neuroregeneratie, nl. het herstellen van de zenuwstelsel.
Wenst U een e-mail te sturen met uw opmerkingen, vragen of suggesties?
Stuur deze naar info@geneeskrachtigeplanten.be
|
|
Geneeskrachtige planten kan je vinden op...
www.primrose.be »
Primrose Laboratories-100% natuurlijk-geneeskrachtigeplanten-fytotherapie
|