geneeskrachtigeplanten.be © 2010                    

 

 

Hoofdpijn en algemene pijnen

  

Moerasspirea

Filipendula ulmaria Maxim

Moerasspirea is een veel voorkomende plant op ons platteland. Men gebruikt de bloeitop van deze prachtige plant. Het bevat veel salicylaten, hoofdzakelijk het salicine als salicylaldehyde. Het is dit aldehyde dat in de essentiële olie van de bloemen zorgt voor de "amandelgeur".

Deze inhoudsstoffen zijn al eeuwen gekend als prima pijnstillers! In het begin van de 19de eeuw werd uit deze plant voor het eerst salicylzuur geïsoleerd, wat aan de basis lag van de ontwikkeling van aspirine. Moerasspirea werkt echter niet irriterend op de maag en wordt goed verdragen. Moerasspirea heeft goede pijnstillende en ontstekingswerende kwaliteiten, met een voorkeur voor zenuwpijnen, in het bijzonder hoofdpijn.

Maar deze werking is eveneens zeer efficiënt bij spier- en gewrichtspijn

zoals reuma, artritis en jicht. In de literatuur wordt moerasspirea ook bij blaas- en nieraandoeningen beschreven als antimicrobiële en wondhelende plant. Niet voor niets heeft men de naam Aspirine ontleend aan deze plant.

 

Citroenmelisse

Melissa officinalis L.

Melisse, ook gekend als citroenmelisse, is een citroengeurige plant, die al eeuwen bekend staat om haar medicinale eigenschappen: de Romeinen maakten er al gretig gebruik van. Als je de blaadjes kneust, komt er een vluchtige olie vrij en ruik je de typische geur van citronellal, één van de voornaamste inhoudsstoffen.

Melisse heeft niet alleen een kalmerend en krampstillend effect, maar is ook braakwerend en werkt uitstekend tegen een algemeen gevoel van misselijkheid en onbehagen, dat typisch is voor hoofdpijn. Het psychologische rustgevende effect wordt dus aangevuld met een aanzienlijke pijnstilling en daardoor een ideale werking op hoofdpijn.

Vermits hoofdpijn dikwijls ontstaat door hormonale ontregeling en door invloeden van het spijsverteringsstelsel (maag, gal en lever), is de melisse een bijzonder nuttige plant voor deze indicatie.

Ook virale infecties veroorzaken dikwijls hevige hoofdpijn. Omdat melisse eveneens actief is tegen virussen, werkt de plant dus ook in op deze oorzaak van hoofdpijn. Melisse is één der planten die reeds eeuwen met succes bij hoofdpijn wordt gebruikt. Deze traditionele werking is vandaag de dag bewezen door wetenschappelijk onderzoek.

 

Lavendel

Lavandula officinalis Chaix ex Vill.

Lavendel is de geurige bloem uit de Provence die je tegenwoordig ook bij ons dikwijls aantreft. Naast het overbekende gebruik in de parfumerie, wordt lavendel ook aangewend voor haar geneeskrachtige eigenschappen.

Lavendelbloemen werken antidepressief en ontspannend op de hersenen. Naast een kalmerend en rustgevend effect, is er ook een belangrijke pijnstillende werking bij hoofdpijn! Bovendien werkt lavendel ook uitstekend bij lever- en galstoornissen en als gifstofeliminerende en antivirale plant. Vermits hoofdpijn veroorzaakt wordt door lever- en galstoornissen, toxines (allergieën, spijsverteringsintoleranties) en infecties, heeft lavendel een krachtige werking tegen deze vormen van hoofdpijn. Een depressieve mentale toestand geeft eveneens zeer dikwijls aanleiding tot hoofdpijn, waarvoor lavendel een ideale plant blijkt te zijn.

 

 

Wenst U een e-mail te sturen met uw opmerkingen, vragen of suggesties?

Stuur deze naar info@geneeskrachtigeplanten.be

 

 

 

Geneeskrachtige planten kan je vinden op...

 

www.primrose.be »

Primrose Laboratories-100% natuurlijk-geneeskrachtigeplanten-fytotherapie