geneeskrachtigeplanten.be © 2010                    

 

 

Nek- en rugpijnen

  

Witte wilg

Salix alba L.

De witte wilg is een bekende boom in ons noordelijk halfrond. Zijn belangrijkste inhoudsstof salicine (afgeleid van Latijnse naam Salix) ligt aan de basis van de ontwikkeling van Aspirine, één der meest verkochte pijnstillers ter wereld. Salicine is ontstekingswerend, pijnstillend en koortswerend. De boom wordt reeds sinds mensenheugnis met dit doel gebruikt. De pijnstillende werking van salicine is vooral gericht op zenuwpijnen, zoals hoofd- of rugpijn.

Wetenschappers ontdekten dat niet enkel salicine pijnstillend werkt, maar dat ook de aanwezige flavanoïden en flavanolen de pijnstillende werking versterken. Een voordeel van salicine uit wilgenschors is dat het niet irriterend is voor de maag.

 

Nootmuskaat

Myristica fragrans Houtt.

De nootmuskaat wordt beschouwd als een der belangrijkste ontstekingswerende en
pijnstillende planten.

Ontstoken en geknelde zenuwen kunnen erg pijnlijk en invaliderend zijn.

Ze komen voor bij ischias, sciatiek, lumbago, zona, hernia en alle soorten rugpijn.

De myristicine en pinenen (alfa en beta) werken ontstekingswerend en analgetisch. Nootmuskaat heeft ook een bijkomende werking: beschadigingen van het zenuwstelsel, die de oorzaak van de pijn zijn, kunnen worden hersteld.

 

Zwarte spar

Picea mariana Mill. B.S.P.

De naalden van de zwarte spar worden medicinaal gebruikt bij pijn van zenuw- en spierontstekingen. De sterke geur is afkomstig van het bornylacetaatcomplex, dat de bijnier (2 klieren gelegen boven de nieren) stimuleert. In de bijnier wordt zowel adrenaline als cortisone geproduceerd.

Deze bijnierstimulatie geeft zo een opwekkend
effect bij moeheid en asthenie. Maar ook een ontstekingswerende, ontzwellende en pijnstillende werking , die vooral bij zenuwpijnen, reumatoïde en artritische pijnen wordt benut. Bijniermergstimulatie is ook aangewezen bij uitputtingsverschijnselen zoals futloosheid, mentale uitputting, oververmoeidheid en langdurige stresstoestanden.

 

Laurier

Laurus nobilis L.

In de aromatherapie is laurier dé essentiële olie van de pijn: zowel bij in- als uitwendig gebruik, werkt laurier als pijnstiller.

Vooral bij zenuwpijnen door ontstekingen, zoals zona, lage rugpijn, lumbago, ischias, sciatiek, hernia. Maar ook bij aandoeningen van reumatische aard.

Laurier wordt door zijn inhoudsstof 1,8-cineol fytotherapeutisch aangewend als antisepticum
en voor de behandeling van allerhande zenuwaandoeningen. Het pijnstillend effect wordt veroorzaakt door actinodafnine, een alkaloïd met sterk pijnstillende en zelfs verdovende werking. Laurier bevordert ook de spijsvertering.

 

 

Wenst U een e-mail te sturen met uw opmerkingen, vragen of suggesties?

Stuur deze naar info@geneeskrachtigeplanten.be

 

 

 

Geneeskrachtige planten kan je vinden op...

 

www.primrose.be »

Primrose Laboratories-100% natuurlijk-geneeskrachtigeplanten-fytotherapie